YAPRAKLARIN GİZEMİ

yaprak
Bu günlerde etrafınızda pek göremeseniz bile, bildiğiniz gibi ağaçların bir çoğunun yaprakları hemen hemen birbirinden farklıdır. Bu farklılık sırf ağaçları daha rahat tanımamız için midir yoksa daha fazlası var mıdır? Her zerresi mükemmel yaratılmış olan kâinatta ne hikmetler yok ki! Gelin bir tanesine daha tanık olalım…

Yaprakların farklılıkları, bitkilerin ihtiyaçlarına bağlıdır. Çünkü yaprak şekli, bitkinin bulunduğu coğrafya, iklim ve düşmanlarına göre yaratılmıştır. Bu kısmı misallerle açıklamadan önce kısaca yaprağın görevlerini hatırlayalım:

 

Ne İş Olsa Yaparız
Yaprak; fotosentez yoluyla besin yapar, alt kısmında bulunan gözenekler sayesinde solunum yapar, terleme ile fazla suyu dışarıya atar ve yaprak dökülmesi ile zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlar. İncecik yeşillik ne kadar da maharetliymiş 🙂

 

Atkı ve Bere Olayı Çözer
Bitkiler hangi iklimde yaşarsa yaşasın; fotosentez, solunum, terleme ve atık maddenin atılması işlevini gerçekleştirmektedir. Çöl gibi sıcacık bir yerdeki bitki ile kutuplar gibi buzlarla kaplı yerde bulunan bitkilerin özellikleri aynı olabilir mi? Bunu bilmekte ne var, biz insanlar bile soğuk havalarda atkı, bere takarken; sıcak havalarda ince ve pamuklu elbiseler giymeye çalışırız. Tıpkı bunun gibi bitkiler de iklime göre farklılık gösterir. İşte misaller:

….

Devamı derginiz Türkiye Çocuk’ta, abone olmak için tıklayın.