BİRAZ DA KENDİMİZE ŞAŞIRALIM!

bilim

Bugüne kadar bu sayfada sizlerle insan vücudunun ne kadar muhteşem bir nizam içinde yaratıldığını paylaştık. Göz ile görülemeyen mini minnacık hücrelerin bile görevleri yazmakla bitmezken kocaman vücudu düşünmek gerek! Gelin bu karmaşık olan sisteme yani kendimize birkaç “bunları biliyor muydunuz?” yönünden bakalım:

Doğduğumuz günden beri hiç durmadan çalışan, yumruk büyüklüğümüz kadar olan hassas kırmızılık… Kalbimiz! Ortalama bir ömürde yaklaşık 200 tankeri dolduracak kadar kan pompalar. Hiç durmadan çalışan kalbimiz çalışmaya o kadar alışmış ki, yerinden çıkarıldığında bile bir süre atmaya devam ettiğini biliyor muydunuz? Kalbimiz bir süre daha atmaya devam eder çünkü kalbimiz kendi elektrik sistemine sahiptir.

Öğütme Makinesi

Sindirim sistemi denilince akla ilk gelen organ midemizdir. Midemiz, yemediğimiz yemekleri sindirmek için özel bir asit salgılar. Bu salgı sayesinde gıdaların içinde bulunan bileşenler en ufak parçalarına ayrılır. İşte bu mide asidi o kadar güçlüdür ki, midemizin kendimizi eritmemesi için vücudumuzun mide katmanımızı 3-4 günde bir
yenilendiğini biliyor muydunuz?

bilim1Bizden Dökülenlere Bakın!

Bu soğuk kış günlerinde zarara en çok maruz kalan şüphesiz derimizdir. Zavallıcıklar eldiven, bere ve atkı da olmasa iyice çatlayacaklar. Artık bu kadar çatlamaktan mıdır bilinmez insan derisi zaman zaman dökülür. Ortalama 70 yıl ömrü olan bir insanın 48 kg deri döktüğünü biliyor muydunuz?

bilim2Dünya’ya Açılan Pencere

Gözleriniz ne kadar iyi görüyor? Mesela bu sayfayı okurken arka sayfadaki yazıları okuyabiliyor musunuz? Şimdi öyle dergiyi havaya kaldırıp arkasını ışığa ya da cam dayayıp arka sayfayı okumaktan bahsetmiyorum tabi ki 🙂 Baktığı zaman sayfanın arkasını görmekten bahsediyorum ki buna cevap olarak hayır dediğinizi duyar gibiyim. Bu açıdan bakarsak gözlerimizin pek de iyi görmediğini düşünebiliriz ki çok yanılırız! İnsan gözünü dijital bir kamera olsaydı, 576 megapiksel olacağını ve günümüzde bulabileceğiniz en gelişmiş 80 megapiksel olduğunu biliyor muydunuz? Evvela şükretmeli görme nimetine! Çünkü havanın açık olduğu bir gece gökyüzüne bakarsanız komşu galaksimiz olan Andromeda Galaksisi’ni görebileceğimizi biliyor muydunuz? Bu arada komşu galaksi derken Dünya’ya uzaklığı 2.5 milyon ışık yılı kadardır 🙂 İki Çift Söz Etmeden Olmaz Vücudun merkezi olan beyin öteden beri insanoğlunun ilgisini çeken bir organdır. İlginçtir ki beyni incelerken bile bize lazım olan düşünce, hareket, duygu vb. her ne var ise bunları yine beynimiz sayesinde kullanabiliriz 🙂 Beynimizin %60’ın yağdan oluştuğunu biliyor musunuz? Belki de bu yüzden insan beyni, uzun süreli bir açlık zamanında son kurtuluş çaresi olarak kendi kendi yemeyi dener. Görmediğimiz daha nice muhteşem özelliklerden sadece bir kaçını dile getirdik. Bunlar bile bizi bir hayli şaşırttı değil mi? İşte bu yüzden yaratılmış olan her şeye ibret nazarı ile bakmalı ve şükretmeli…